25 mest populära sporterna i världen

Hejsan och välkomna till vår sida där vi kommer skriva om några av dom populäraste sporterna i Sverige och världen. Det kanske inte är så svårt att gissa vilken som är den mest populära men hur det ser ut bakom fotbollen kanske är svårare att gissa men i denna serie kommer vi leverera svaret på denna fråga.

Rankingskriterier

Peking olympiska
Peking olympiska

Idrottsjournalister har stått inför denna uppgift att ranka sporter under en längre tid och då och då ser vi olika rankingar av dom mest populäraste sporterna i världen och i många fall kan man ifrågasätta dessa listor. För att kunna rangordna sportens popularitet är det absolut nödvändigt att vi fastställer kriterierna för rankingen först. Om Tv tittandet av någon sport är kriteriet så ser vi att olympiska spelen i Peking var det sportevenemang som lockade flest tittare med över 1 miljard tittare som någon gång knappade in teven någon gång under evenemanget men för oss är TV tittandet inte det enda kriteriet för sportens popularitet utan det borde vara ett antal andra faktorer som kombineras för att få den bästa popularitetsrankingen.

Kriterier som vi använt

Global bas och publik

TV-tittarnummer

Antal professionella ligor runt om i världen

TV rättigheter avtal

Erkännande & Sponsring erbjudanden

Genomsnittlig idrottslön i toppligan

Största konkurrensen & (antal representerade länder)

Social medianärvaro

Synlighet i sportrubriker i media utbudet (webbplatser, tv)

Relevans genom året

Regional dominans

Jämställdhet mellan könen

Tillgänglig för allmänheten över hela världen

Dessa är dom kriterier som vi har använt för att rangordna dom 25 mest populäraste sporterna i världen så nu kan ni börja med att göra eran egna lista hemma utifrån vad ni tror och sedan jämföra med vår lista och se hur många ni gissade rätt.  Vi kommer inte redovisa dom i ordning men jag har ju redan avslöjat vilken sport som är den mest populära och samtidigt i denna del kommer jag avslöja en sport som i Sverige är väldigt populär och på stor framgång men som ännu inte är så stor i världen och därför inte ens platsar in bland dom 25 mest populäraste.

 

Innebandy

Innebandy har skördat en stor popularitet i Sverige dom senaste årtiondena efter att ha kommit till vårt land i slutet på 1970 och början på 1980 talet då det svenska innebandyförbundet bildades och som svensk är det nästan omöjligt att inte ha hört talas om den då den syna i tidningar och media ofta i samband med svenska framgångar internationellt samt även våran svenska superliga får mycket utrymme i tv med direktsända matcher. I Sverige finns det idag omkring 950 klubbar med över 125 000 spelare men om vi även räknar in dom spelar i skolan och efter jobbet bara för att det är bra träning och roligt så är siffran närmare 350 000 utövare vilket faktiskt gör innebandyn till den näst mest populäraste sporten i Sverige och förhoppningarna finns att innebandy kommer finnas med på olympiska spelen år 2020 och kanske det är det som kommer vara spiken i kistan för att just innebandy i framtiden kommer finnas med på listan över dom mest populäraste sporterna i världen.