Amerikansk fotboll


Sporten, som i USA oftast bara kallas för football, är en lagsport. Amerikansk fotboll är den mest populära och största sporten i USA. Det är 11 man på plan, varje spelare har hjälm och axelskydd, som spelar med en oval boll. Det första världsmästerskapet spelades 1999 och har sedan dess arrangerats vart fjärde år. 2010 arrangerades det första världsmästerskapet för damer. Amerikansk fotboll växer även som idrott i Sverige.

När sporten startade liknande den inte alls den amerikanska fotbolls som vi är vana vid att se. Då påminde sporten mer om vanlig fotboll med inslag av rugby. En sak som däremot var lik är att amerikansk fotboll då som nu har en stark anknytning till college i USA. Den första matchen som spelades gick av stapeln den 6 november 1869 och det var ett möte mellan Princeton och Rutgers. Varje lag hade 25 man på plan och någon skyddsutrustning existerade inte. Spelarna tog helt enkelt bara av sig hatten och började spela. Rutgers vann matchen och var också det lag som senare var med och bildade ”American Intercollegiate Football Association”, den första ligan inom amerikansk fotboll.

Amerikansk fotboll på proffsnivå

Amerikansk fotboll på proffsnivå
Amerikansk fotboll på proffsnivå

Den högsta serien för collage-lag kallas för Bowl och har funnits sedan 1930-talet. Det är över 100 lag som spelar i serien och varje år spelar man 30 matcher som har olika betydelse. De nationella mästarna i ligan utses genom slutresultatet i finalen i Bowl Championship Series. Lagen som möts i finalen har röstats fram av bland annat datorrankningar, sportjournalister och tränare. Amerikansk fotboll har spelats på professionell nivå sedan 1919. 1920 bildade elva lag American Professional Football Association (APFA) och när säsongen var slut stod Akron, Ohio som den första vinnaren av mästerskapet. Två år senare bytte ligan namn till National Football League (NFL), ett namn som står än i dag. Av de elva lag som bildade ligan finns bara två kvar i dagsläget, Chicago Bears och Arizona Cardinals.
1960 startades en konkurrentliga till NFL, American Football League (AFL). Ligan visade sig, till skillnad från tidigare försök med uppstickarligor, vara en tuff konkurrent. Sex år senare skedde det som alla fans av amerikansk fotboll hade väntat på, en final mellan det bästa laget i NFL och det bästa i AFL. Super Bowl var fött och spelas traditionsenligt den sista veckan i januari varje år.


Spelidén för amerikansk fotboll

Spelet går ut på att lagen ska ta poäng genom att föra in bollen i motståndarlagets end zone (målområde) eller genom att sätt ett så kallat field goal (sparkmål). Ett field goal gör en spelare genom att sparka den ovala bollen, som ställs upp på planen, mellan målstolparna och över målets tvärribba. Det anfallande laget, som kallas för offense, arbetar för att flytta bollen framåt under hela anfallet. Laget har fyra försök på sig att förflytta bollen tio yards (knappt tio meter). Lyckas laget att nå tio yards får de ytterligare fyra försök att nå ytterligare tio yards och så fortsätter det tills målen når målområdet eller det försvarande laget lyckas hindra anfallarna från att nå tio yards. Varje lag förfogar över 45-55 spelare (beroende på division och land) men det är bara 11 från varje lag som befinner sig på planen samtidigt. Varje spelare har en specifik roll och position. Eftersom amerikansk fotboll är en kollisionssport bär alla spelare omfattande utrustning för att skydda huvud och kropp.