Backhoppning

En vinteridrott som ibland hamnar i skuggan är backhoppningen. Denna sport kategoriseras som en nordisk skidsport. Sporten går ut på att idrottaren startar med att glida i en nedförsbacke som är snötäckt. Denna delen av backen kallas för överbacken och oftast så startar idrottaren i backen stillastående. I slutet av överbacken så går nedförsbacken till en mycket kort och knapp uppförsbacke, som ett hopp, sedan vänder det tvärt nedåt igen.

Detta kallas för uthoppet. Från uthoppet så försöker idrottaren ta så mycket sats den kan för att flyga så många meter som möjligt innan det är dags att landa i den nedre delen av backen som följer. Hela hoppet från starten av överbacken till slutet av backen, efter att idrottaren har landat, ska genomföras så stilfullt som det bara går. Sedan så stil bedöms hela hoppet av fem stycken domare och slutpoängen avgörs utefter hur långt idrottaren hoppade och hur stilfullt det var. Domarna bedömer alltså endast hur hoppet såg ut, längden mäts och kan ej påverkas av domarna. Det som kan påverka längd poängen är dock storleken på backen. Den totala poängen kan även sedan år 2010 ändras genom antingen avdrag eller tillägg utefter vindförhållandena under hoppet samt utifrån vilken tidpunkt som idrottaren startat sitt hopp.

Idrottare inom backhoppning kan tävla både individuellt och i lag. Världsrekordet för längd på ett hopp är hela 253,5 meter och detta hopp genomfördes av den österrikiska mannen Stefan Kraft år 2017.

Backhoppning har sitt ursprung från Norge och den allra första backhopp tävlingen hölls år 1862 i Trysil. Norge startade även under året 1879 den första stora tävlingen inom idrotten som är återkommande varje år. Tävlingen har sedan år 1982 varit i Holmenkollen och den är idag en utav de allra största tävlingarna i världen inom idrotten. När det kommer till vinter-OS så har backhoppning varit en sport på agendan sedan år 1924. Först år 1936 så klarade den första idrottaren att genomföra ett hopp som var mer än 100 meter långt. År 1994 lyckades även en idrottare att för första gången hoppa mer än 200 meter.

Jan Boklöv är ett mycket stort namn inom backhoppningen då han under slutskedet av 1980-talet gavs mycket uppmärksamhet. Detta på grund utav sin mycket speciella teknik under hoppen, han började då med något som kallas för “V-stilen”. Trots poängavdrag när det kom till stilen så var han mycket framgångsrik med sin “V-stil” i tävlingar.

Backhoppning internationellt

Backhoppning internationellt
Backhoppning internationellt

Denna idrott har inte alltid varit speciellt populär i den internationella idrottsvärlden men idag så finns det mycket stort intresse för sporten i bland annat Tyskland, Polen, Tjeckien, Österrike och Schweiz. Man kan se ett samband bland länderna som har backhoppning som en populär sport, näst intill alla länder ligger i närhet till Alperna samt Karpaterna. Detta gäller då i Europa. När vi ser till norden som faktiskt var först med backhoppningen så var Norge mycket länge den ledande nationen inom sporten.

Till och med under 1980-talet då Finland tog över den rollen fram tills 1990-talets start. En av hela världens bäste inom backhoppning kommer just ifrån Finland och var en fullständig gigant inom backhoppningen under Finlands storhetstid. Denna finska man heter Toni Nieminen. Sverige däremot slutade vara en toppnation inom sporten omkring år 1995. Innan dess så har sporten varit relativt stor inom Sverige.