Basketboll

Dags att ta ännu en titt på en av sporterna som hamnat på topp 10 listan över dom mest populära sporterna i världen och för den som inte vet vilka kriterier som använts för denna lista så går det bra att ta en titt på dom i den första artikeln där dom finns redovisade. I denna del tar vi en titt på en av dom mest populära sporterna i hela världen men som i Sverige inte riktigt har samma status som i många andra delar av världen så häng med.

Basket

Basket har över 1 miljard följare i världen. Det är en stor sport i USA med NBA som genererar över 4,75 miljarder dollar per år i intäkter. Etablerade proffsligor i Spanien, Turkiet, Grekland, Frankrike, Argentina, Italien och Kina och flera ligor runt om i världen startas årligen vilket gör basketen till en av dom snabbast växande sporterna i hela världen.

Basketboll
Basketboll

Det kommer alltid att finnas en diskussion om vilken sport som är den näst mest populära efter den största sporten men om vi tittar på dom senaste 10 årens data från intäkter från proffsligor, tv-kontrakt och sportens allmänna popularitet så ser vi att sportens utbredning utanför USA har ökat markant och basket har snabbt blivit en stor sport i länder som Kanada, Kina, Spanien, Frankrike, Tyskland och även i några mindre europeiska länder som Polen och Tjeckien och det är nog säkert att säga att ingen annan sport i världen kan matcha fotbollens popularitet (i vissa fall besatthet) men basket har ett utrymme för att etablera sig som ostridigt näst största sporten i världen. Här följer några intressanta fakta som visar hur populär basketbollen egentligen är.

Näst största antal professionella ligor över hela världen

Basket är på andra plats efter fotbollen när det kommet till antalet proffsligor runt om i världen, NBA är självklart den största men i länder som Spanien, Turkiet och Kina är ligorna ganska stora och här är några av dom största i världen. NBA och andra lägre nivåer som börjar med skolbasket. NBA är den överlägset största men andra ligor främst i Europa är även dom hyfsat stora med kanske LIGA ACB (Spanien) som den främsta och som har två lägre nivåer och rankas som Europas finaste basketbolliga och basket är även den näst största sporten i Spanien.

Den tredje mest kraftfulla ligan i världen

NBA är den tredje största professionella ligan i alla sporter bakom NFL och Premier League när det gäller intäkter. NBA:s genomsnittliga lön för idrottare är omkring 4,5 miljoner dollar per år och det är den näst högsta genomsnittliga lönen för någon sportliga i världen. Topp 40 spelarna tjänar mer än 13 miljoner per år medan topp 10 har en intäkt på mer än 22 miljoner dollar om året. Toppspelarna i NBA med Lebron James i spetsen tillhör några av världens högst betalda idrottsmän i hela världen.

Basketboll till Sverige

För många är det kanske lite okänt men basketboll spelades redan i Sverige på 1890 talet och introducerades av en dam vid namn Tekla Svedlund även om det officiellt verkar som att det är stavhopparen Bruno Söderström som fått äran för att basketen kom till Sverige men den noteringen kommer från 1908 vilket är drygt 10 år senare än Teklas införande som finns beskrivet i en brevsamling som publicerades i mitten på 1900 talet i vandringsboken. På listan över dom mest populära sporterna i världen hittar vi basketen på en andra plats.