Bordtennis

Sporten som ursprungligen kommer ifrån England kallas också för ping pong i olika sammanhang.

Det är sporten där det endast krävs minst två personer, varsitt racket och en ping pong boll. Vill man krångla till det så kan man också behöva ett par bra gymnastikskor och kanske ett svettband för håret då det gäller att vara fokuserad, se bollen och vara relativt snabb i vändningen. Själva spelet är relativt simpelt då spelarna växelvis slår ping pong bollen tvärs över en bordsskiva och över ett nät i mitten på bordsskivan. I tävlingssammanhang brukar man bland annat spela ett singelspel, dubbel och en mixed dubbel för både damerna och herrarna, där två spelare kallas för en singel och fyra personer kallas för dubbel. I skolsammanhang eller i goda vänners lag är rundpingis också en populär form av träning där man springer runt bordet och slår ett slag var. Vid miss av bollen så åker man ut och spelet blir då svårare genom att man måste springa fortare och finalen spelas mot de två sist kvarvarande.

Bordtennis i sverige

Under 1926 startades det svenska bordtennisförbundet med 36 stycken olika svenska föreningar runt om i landet. Under det första mötet togs flera beslut och ett av dem var att sporten nu i sverige helt skulle kallas för bordtennis istället för ping pong. Sedan dess har svenska bordtennisförbundet växt rejält och idag finns ungefär 540 stycken föreningar och kansliet ligger i Köpings Arena. Sverige är ett av de allra främsta länderna i tävlingssammanhang och svenska Jan-Ove Waldner är med två individuella VM guld och med ett OS guld inte bara en av sveriges allra bästa spelare utan också en av världens allra bästa. Andra stora svenska bordtennisspelare värda att nämna är Jörgen Persson, Mikael Appelgren, Stellan Bengtsson och Kjell “hammaren” Johansson.

Den svenska bragden

1989 bröt de ovan nämnda svenska herrarna den kinesiska muren genom att bryta den totala kinesiska dominansen inom sporten. Genom att vinna lagtävlingen i tyska Dortmund med 5-0 så vann sverige för första gången på över tio år.

små skickliga spelargrupper
små skickliga spelargrupper

Med vinsten så var bordtennis succen ett faktum i Sverige och alla skulle nu spela bordtennis. Tyvärr finns idag inga spelare på samma nivå i svenska laget numera, men fortfarande bor nog en liten bordtennisspelare i var och varannan svensk.  Intresset för att spela bordtennis har definitivt inte svalnat men Kina har kopplat ett riktigt starkt grepp om sporten. Här sägs en av anledningen vara att det idag krävs en helt annan fysik och en helt annan träning för att ta sig till toppen.

Bordtennis i resten av världen

I världen finns lite drygt 300 miljoner människor som utövar bordtennis, det gör att det finns fler utövare i bordtennis än vad det faktiskt finns utövare i fotboll. Men tyvärr är fansen i tävlingssammanhang inte alltför många.

Kina brukar räknas som ett av de främsta och även det mest dominerande landet i världen när det kommer till sporten och här räknas bordtennis fortfarande som en nationalsport. Ser vi åt närmare håll inom Europeiska sammanhang så dominerar Tyskland sporten, men än finns det hopp om att nya svenska stjärnor ska komma fram. Vi behöver nog bara träna hårdare.