Boxning

Hej och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om dom 25 mest populära sporterna i världen och i denna del tar vi en titt på en gammal klassisk paradsport som vi under årens lopp sett ett stort antal svenska profiler i.

Boxning

Som den enda kampsporten som finns med på listan är boxning verkligen en global sport precis som tennis och friidrott och boxare som Floyd Mayweather och Manny Pacquiao har funnits med på Forbes topp10 lista under en 10årsperiod med dom idrottsmän över hela världen med dom högsta inkomsterna där bland annat den senare var tvåa på listan 2015. Boxning är en stor sport i länder som USA, Mexiko, Storbritannien, Filipinerna, Japan, Ryssland och vissa andra östeuropeiska länder som Ukraina, Polen och Rumänien. Länderna i Latinamerika ska inte heller glömmas bort över länder där boxning är en stor sport.

Boxning
Boxning

Amatörboxning är också en del av det olympiska programmet och är alltid en av dom mest populära grenarna under hela olympiska spelen och till skillnad från proffsboxningen så är amatörboxningen representerad av flera länder i just dom olympiska spelen vilket gör den till en riktig global sport och en av dom mest tillgängliga i hela världen. Mest sedda kampsport: eftersom boxning är en kampsport kanske det inte gillas av alla människor men om ni gillar kampsport är chansen stor att just boxningen är din favorit men dom flesta kanske har boxningen som sin andra favoritsport efter till exempel fotboll eller i alla fall kollar väldigt många in dom stora titelmatcherna. Även bland kvinnor har boxning blivit populärt och vi får fått se många mästare som blivit kända med bland annat Laila Ali och Lucia Rijker i spetsen. Pengarna inom boxningen är enorma och dom stora matcherna inbringar hundratals miljoner dollar i intäkter och Floyd Mayweather har varit delaktig i några av dom största matcherna där hans matcher mot Many Pacquiao och Connor McGregor tillhör topparna med en bra bit över 400 miljoner dollar intäkter.

Boxning i Sverige

Sverige har genom åren haft ett stort antal framstående boxare och några av dom äldre läsarna kanske kommer ihåg Ingemar Johansson som under sin aktiva karriär lyckades erövra tungviktstiteln 1959 när just tungvikten var en av dom mest uppmärksammade sporterna i hela världen. Efter det har vi haft framgångsrika boxare i Bosse Högberg, George Scott, Anders lillen Eklund, Armand Krajnc och i nutid har vi Badou Jack som under sin tid som proffsboxare bara förlorat en match och varit ägare av ett flertal mästarbälten inom 2 olika viktklasser, vissa pratar om Badou Jack som den bästa boxaren som någonsin representerat Sverige. Bakom han finns det ett stort antal både kvinnliga och manliga proffsboxare som visar upp imponerande matchrekord och svensk boxning har nog aldrig någonsin tidigare varit så stark som den är idag med så många bra boxare på en och samma gång som får göra upp om olika mästarbälten i flera olika klasser. På listan över världens mest populära sporter hamnar boxningen på en 8:e plats främst för den globala spridningen och dom stora pengarna som existerar inom sporten.