Cricket

Dags att ta ännu en titt på en av dom mest populära sporterna i världen och denna gång går vår blick till en sport som vi i Sverige kanske inte riktigt tagit till våra hjärtan men som i vissa andra delar av världen blivit otroligt populär.

Cricket

Uppskattningsvis mer än 2 miljarder anhängare gör cricket till en av de mest populära sporterna i hela världen och framförallt i Samväldet länderna med England, Indien, Pakistan, Bangladesh, Australien, Nya Zeeland, Karibien och Sydafrika i spetsen har cricket blivit otroligt omtyckt. Många av er kanske höjer på ögonbrynen nu och det är säkert många av er som hört talas om att cricket förekommer som sport men det är säkert få av er som vet att cricket är den näst största sporten sett till antalet anhängare i hela världen. Cricket är skyldig sin popularitet till den indiska subkontinenten, Australien och England. Ursprungligen i England blev spelet snabbt populärt i alla landsvägar som en gång koloniserades av Storbritannien. I mitten av 1900 talet lämnade Storbritannien alla sina kolonier men en sak som aldrig lämnade var just cricket.

Cricket
Cricket

I Indien och Pakistan som utgör tillsammans en femtedel av världens folkmängd är cricket en religion. Det är en källa till patriotism, en ursäkt för att minska spänningar mellan ärkerivaler och synonym för konkurrens. T20 är cricketens senaste format som skapar vågor i andra länder också och fler och fler länder tar nu upp denna sport på en professionell nivå. Detta nya format T20 har möjliggjort inhemska ligor i flera länder med dyra franchises lag som kanske breddar och gör att cricket når ännu högre höjder. Cricket har efter Fifa World cup och rugby World cup blivit det tredje mest kända sporteventet i hela världen. Idag har nästan alla topp cricketnationer etablerat lukrativa inhemska T20 ligor där även spelare från utlandet deltar. Indiska Premier League är den största inhemska T20 ligan där tillsammans med lokala indiska spelare utländska spelare från mer än 16 länder också deltar. I ett försök att bredda sporten ytterligare anordnades i november 2015 en Cricket all stars serie i USA i 3 olika städer och mottagandet var över förväntan med mellan 21 000 till 36 000 besökare på dom olika matcherna vilket kanske cricket i framtiden kan konkurrera med andra större giganterna i Amerika. Cricket är en dominerande sport i många länder speciellt från den indiska subkontinenten med Pakistan, Indien, Afghanistan, Sri Lanka och Bangladesh i åtanke, medan England, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika är andra stora nationer med cricket som andra favoritsport. Cricket är en väldigt populärt i Karibien med ett internationellt lag som kallas West Indies bestående av spelare från olika länder över Karibien. Cricket har också sina rötter i länder som Irland, Zimbabwe, Kenya och Holland medan vi i Sverige haft en ganska okänd tillvaro av cricket genom åren så har cricket numera valts in i riksidrottsförbundet 2015 och cricket är idag en av Sveriges mest växande sporter och faktiskt aldrig varit större än den är idag med en tredubbling av antalet föreningar dom senaste 5 åren.

Kvinnor och Cricket

Antalet kvinnor som spelat cricket växer snabbt i dom flesta stora cricketländerna och ICC (international Cricket Council) har ökat TV-täckningen och prispengarna och kvinnotävlingar och kvinnor betalas nu 50% mer än dom gjorde bara för 5 år sedan och på vår lista över dom mest populära sporterna i världen ligger cricket på en 3:e plats vilket för mig är en liten överraskning.