Finns innebandy bara i Sverige

Innebandy är en snabb och underhållande sport och utvecklingen har gått otroligt snabbt. Sedan det första innebandyförbundet grundades i Sverige har sporten spridit sig över hela världen och spelas nu i över 80 länder varav närmare 75 länder för närvarande är medlemmar i International Floorball Federation (IFF). Det största antalet spelare finns i Nordeuropa, Schweiz och Tjeckien, men sporten har redan spritt sig över hela världen. Innebandy spelas i Europa, Asien, Australien, Nordamerika, Sydafrika och Afrika och sprider sig ständigt till nya länder som är ivriga att ta upp denna fascinerande sport.

Fördelarna

Innebandy är en sport som är lätt att börja spela. Inga stora investeringar i utrustningen behövs och det är möjligt att börja spela med bara skor och en pinne. Ingen tidigare erfarenhet krävs heller, spelarna utvecklas snabbt och nästan alla kan lära sig sportens grundläggande färdigheter och ha roligt medan de spelar. När spelets takt ökar blir spelet mer utmanande och kräver mer avancerad bollhantering, skytte och passningskunskaper. När de taktiska delarna ingår, blir innebandyn ännu mer krävande. Det tar år av övning att behärska sporten och att bli en toppinnebandyspelare på elitnivå.

Innebandy kan spelas av både tjejer och pojkar, kvinnor och män lika. En stor fördel är att spelarens fysiska faktorer inte avgör hur bra spelaren är. Spelarens hastighet är inte allt, eftersom bollen fortfarande rör sig snabbare, vilket ger utrymme också för analytiska spelare. En annan stor fördel med innebandy är att den kan spelas nästan överallt och även i ganska extrema omgivningar som stranden, snön, isen eller till och med träsket.

Hur sporten spelas

Innebandy spelas i en match mellan två lag bestående av fem fältspelare och en målvakt i isbanan samtidigt. Tanken med spelet är att göra fler mål än motsatt lag inom reglerna. Spelarnas grundroller är forwards, backar och målvakter. Speltiden kan variera beroende på spelarnas ålder och matchens nivå. I officiella matcher är speltiden 3 x 20 minuter effektiv tid. Under turneringar och i matcher med unga spelare kan andra speltider användas, till exempel 2 x 15 minuter.

Hur sporten spelas
Hur sporten spelas

Vissa enkla regler

Innebandy är en sport som alla kan delta i och reglerna uppmuntrar till snabbt och tekniskt spel. När brott görs ges fria träffar för motståndarna och om brott är dåliga nog ges straff. Spelare kan skickas ut i två, fem eller tio minuter eller under resten av spelet, beroende på brottets svårighetsgrad. En bestraffad spelare får inte lämna straffområdet, förrän deras strafftid är slut.

Valet av taktik beror oftast på vad man vet om motståndarna. För den valda taktiken är det viktigt att varje spelare vet vad de ska göra och att de alla arbetar som ett lag. Vanligtvis har laget bestämt hur de kommer att förkolla, vilket betyder hur de kommer att gruppera för att ta sig an motståndarens attack. Det finns vanliga taktiker för förkontroll och försvar, men när det gäller att anfalla är spelarna vanligtvis kvar att använda sin fantasi. Det var kort om innebandy och om det bara finns i Sverige.