Formel 1

Dags för ännu en del i vår serie om dom 25 mest populära sporterna i världen och i denna del tar vi en titt på en sport som väldigt få människor får chansen att utöva men som ändå är en otroligt populär sport över hela världen.

Formel 1

Omkring 550 miljoner människor tittar årligen något av eventen under Formel 1 säsongen som pågår mellan mars till november vilket gör F1 till den mest populära motorsporten i hela världen. Det kanske inte är den mest tillgängliga sporten i världen och det är många som drömmer om att en dag få chansen att köra en formel 1 bil i några av dom mest klassiska motorsporttävlingarna i världen men det är väldigt få som får chansen att bli en ny Michael Schumacher, Lewis Hamilton eller Sebastian Vettel. Men i form av antalet åskådare och tittare framför teven är denna motorsport obestridligt ett av dom största sporteventen varje år.

Formel 1
Formel 1

Med över 20 Grand Prix tävlingar varje år i mer än 20 olika länder är det en världens mest globala sporter och även om dom senaste årens trend med tv-tittande sänkts från omkring 1 biljon till cirka 500 miljoner så är det fortfarande väldigt mycket människor som följer dessa race under säsongen. En stor andel till nedgången är till stor del beroende av att rättigheterna för att sända dessa event numera innehas av tv-stationer som vill ha betalt av oss tittare via betal-tv i många länder vilket jag personligen tycker är skamligt men tyvärr ser verkligheten idag ut på det sättet. Formel 1 är den mest lönsamma motorsporten och när det gäller dom årliga intäkterna genererar Formel 1 någonstans mellan 1,5 miljarder till 2 miljarder dollar om året, omräknat till svenska kronor innebär det cirka 13 till 18 miljarder vilket är ungefär lika mycket som årligen läggs på studiestödet i Sverige. Intäkterna fördelas mellan dom 10 stallen som i gengäld spenderar årligen mellan 100 till 500 miljoner dollar per år på elitnivåmotoringenjörer, forskning och utveckling samt givetvis på löner till förarna.

Massiva förarkontrakt

En förare inom formel 1 har ett kontrakt som ger föraren omkring 5 miljoner dollar per år men dom bästa förarna i dom största stallen kan ha kontrakt på omkring 50 miljoner som till exempel Sebastian Vettel i Ferrari har, Lewis Hamilton i Mercedes har omkring 40 miljoner per år med bonus vilket gör dessa två till några av dom högst betalda idrottarna i hela världen. Kostnaden för att få arrangera en tävling är cirka 250 miljoner dollar för en 10 årsperiod men det betyder inte att formel 1 saknar intresse från länder och varje år om en bana drar sig ut går ett antal nya intresserade in med nya bud för att få chansen att arrangera ett lopp. På vår lista över dom mest populära sporterna hamnar formel 1 på en 7 plats mycket tack vare det enorma intresset från publiken samt den globala spridningen och sist men inte minst tack vare dom enorma pengarna som sporten generar årligen.