Fotboll

I de allra flesta länderna i världen är fotbollen den största sporten, och därmed även den mest populära. Det internationella fotbollsförbundet, även kallat FIFA, uppskattar att över 240 miljoner människor runt om i världen aktivt spelar fotboll. Så det är inte så svårt att förstå varför sporten är så populär. Fotboll är en sport som utövas i lag, där varje lag har elva spelare på planen, där det huvudsakliga målet är att göra fler mål än motståndarna och på så sätt vinna matchen. Fotboll är framförallt en sport som spelas med fötterna, endast målvakten får ta bollen med händerna, och det är även målvakten som ska se till att motståndarna inte gör mål. En fotbollsmatch pågår under 90 minuter fördelat på två halvlekar som är 45 minuter långa. Om inget av lagen lyckas göra fler mål än det andra är matchen oavgjord.

Fotbollen har funnits länge

Trots att det finns många historier och myter kring hur fotboll uppfanns och vem det faktiskt var som uppfann sporten, finns det dokumenterat att kineserna spelade fotboll redan 400 f.Kr. Då under namnet Cuju. Kineserna använde sig av mål byggda av bambu och bollar gjorda av fjädrar och läder. Däremot framkommer det inte hur många som var på planen eller hur länge de spelade. Den officiellt första fotbollsmatchen någonsin spelades dock den 30 november 1872. Skottland tog emot England på hemmaplan i en mållös match. Samma år spelades även världens första fotbollsturnering, även den på de brittiska öarna. FA-cupen, som spelas än i dag, slutade med att Wanderers FC besegrade Royal Engineers i finalen med 1-0.

Världsmästerskap var fjärde år

Var fjärde år spelas världsmästerskapet i fotboll. Fotbolls-VM började spelas 1930 i Uruguay. Dock deltog endast fyra lag Europa då det på den tiden var väldigt komplicerat och dyrt att ta sig Sydamerika. Sedan dess har VM-slutspelet varit en mycket uppskattad turnering och har spelats 21 gånger. Två gånger har världsmästerskapet uteblivit och det var 1942 och 1946 på grund av andra världskriget, som omöjliggjorde turneringen. Den mest framgångsrika fotbollsnationen är Brasilien, som vunnit VM-guld hela fem gånger och är älskade världen över för sitt vackra och roliga spel som ofta innefattar många dribblingar och cykelsparkar. Dessutom är Brasilien det enda land som deltagit i alla mästerskap som spelats. Sverige har dessvärre aldrig lyckats vinna VM-guld, även om de var nära 1958 då de spelade VM-final mot just Brasilien hemma i Sverige som var värdland. Även 1994 tog sig sverige långt när VM spelades i USA och lyckades knipa en tredjeplats.

Världens bästa fotbollsspelare

en av de bästa fotbollsspelarna i världen
en av de bästa fotbollsspelarna i världen

Det har genom åren alltid diskuterats vem som är världens bästa fotbollsspelare. Årligen delar den franska fotbollstidningen France Football ut ett pris som kallas för Ballon d’Or, till världen bästa fotbollsspelare. Ett pris som tas på stort allvar. De senaste tio åren har Cristiano Ronaldo och Lionel Messi tilldelats fem var, fler än någon annan tidigare fått. Diskussioner kring vem av dessa som är den bästa fotbollsspelaren någonsin är en ständig debatt mellan fotbollsfans världen över. Även spelare som Diego Armando Maradona och Pelé nämns som de främsta någonsin.