Friidrott

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om dom mest populära sporterna i världen där vi rangordnar dom olika sporterna utifrån ett par kriterier som vi skrev om i vår första del och i denna del kommer vi skriva om friidrott som troligen är en av dom äldsta sporterna som idag finns.

Friidrott

Friidrott utövades redan under antiken då olika grenar som löpning och mångkamp fanns med på dom antika olympiska spelen och i mångkampen kunde man då få se dom idag vanliga grenarna diskus, längdhopp, spjut men även brottning som idag är en egen sport. I dom första moderna olympiska spelen 1896 i Aten hade friidrotten en självklar plats och länge var friidrott en sport bara för amatörer och det var inte tillåtet att tjäna pengar vilket bland annat drabbade vår egen Gunder Hägg som 1946 blev avstängd för evigt efter att ha sprungit mot betalning men denna regel ändrades formellt 1982 och det blev fritt fram att tjäna pengar.

Friidrott är överlägset den mest globala sporten av alla med alla dom olika disciplinerna och på olympiska spelen är just friidrotten en av dom stora höjdpunkterna och tillhör där den sport som lockar mest åskådare både på plats och framför teven. Några av dom mest ikoniska idrottarna i vår historia har varit guldmedaljister inom friidrott och simning och tills nyligen var den obestridda sprintmästaren Usain Bolt den mest omtalade personen både under olympiska spelen 2008, 2012 och 2016 med sina sammanlagt åtta guld av nio möjliga.

Friidrott
Friidrott

Lika populär bland båda könen:  Precis som i tennis finns det en stor grad av jämlikhet i friidrott med nästan alla discipliner representerade av både kvinnor och män. Yelena Isinbayeva är en av många stora kvinnliga friidrottare som blev ett stort namn inom friidrotten och som inom stavhopp var närmast omöjlig att slå mellan 2004 till 2009, hon var även den första kvinnan i världen att hoppa över 5 meter år 2005 och tillhör en liten skara på 9 friidrottare som vunnit världsmästerskap både som ungdom, junior och vuxen.

Dom flesta länder representerade: Friidrott är den mest representerade sporten i olympiska spelen med idrottare från nästan alla länder som deltar i någon form av dom olika disciplinerna i friidrott. Friidrotten är även det mest sedda enskilda eventet i olympiska spelen då 100 meters finalen 2012 lockade över otroliga 1 miljard människor att sätta sig framför teven och följa just det loppet.

I Sverige tillhör sporten en av dom mest utövade varje år strax efter dom lite större sporterna och ni kanske kommer ihåg några av alla dom duktiga höjdhopparna som vi haft genom åren med Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Kajsa Begqvist i spetsen men även löpare som till exempel Anders Gärderud som bland annat vann olympiska spelen 1976 tillhör skaran av svenska framgångsrika friidrottare. På listan över dom mest populäraste sporterna i världen kommer friidrotten på en femte plats mycket tack vare den globala spridningen av sporten samt att sporten utövas till en stor del av både kvinnor och män.