Handboll

Handboll är en stor sport över hela världen. I varje lag skall det finnas sju spelare, en målvakt och sex utespelare.

En match varar sextio minuter delat på två perioder med 30 minuter i varje. Det är en lagsport och syftet är att göra mål på motståndarlaget. Handboll finns med i OS sedan år 1972 och 1936 för herrar och från år 1957 för damer. Det finns två typer av handboll och den ena kallas Beachhandboll. Den spelas på sand och har blivit mycket populär på senare tid. Skillnaden är att den innehåller färre spelare ute på planen. tre utespelare och en målvakt. Planen är också lite mindre.Det spelas handboll i ungefär 150 länder och är faktiskt en av de största idrotterna inom lagsport. Reglerna skrevs från början av en gymnastikpedagog som hette Holger Nielsen och jobbade på Ordrup gymnasium i Danmark. Han levde mellan år 1866 till 1955. Den allra första matchen spelades på en offentlig plan år 1904 i Randers. Handboll inom OS som spelades år 1936 samlade hela 80 000 åskådare i publiken. Matchen spelades mellan Österrike och Tyskland. Rykten säger att handboll spelats redan i det gamla Grekland och att reglerna var nästan identiska som idag. På 30-talet började herrarna spela landskamper så handbollen har en gedigen historia bakom sig.

20 medaljer i EM, VM och OS genom åren
20 medaljer i EM, VM och OS genom åren

Svenskarna är duktiga på handboll och det har tagits mer än 20 medaljer i EM, VM och OS genom åren. Eftersom damerna verkar lite gladare än herrarna har deras lag kallats “Det leende landslaget”. Det finns hela 110 000 handbollsspelare som är aktiva idag. Det är jämnt fördelat mellan damer och herrar.

Man får inte sparka på bollen

Lite kort om regler är att man inte får sparka bollen med fötterna i handboll, man får ej heller studsa bollen och ta upp den och åter studsa utan skall antingen passa eller skjuta mot mål efter första studset, man får inte ta mer än tre steg med bollen utan att studsa den och man får heller inte springa på en spelare som står still. Man får inte slå andra spelare, ej heller slå eller rycka i andra spelare. Sista världsmästerskapet i handboll spelades år 1966 utomhus för att sedan i fortsättningen spelas inomhus. Herrarna i handboll har blivit världsmästare fyra gånger, nämligen år 1954, 1958, 1990 samt 1999.