Ishockey

Hej och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om dom mest populära sporterna i världen. I dom föregående delarna har vi redogjort för vilka kriterier vi använt samt delat med oss av några av sporterna som finns på topp 10 listan. I denna del fortsätter vi med en sport som är väl känd i Sverige och tillhör en av våra största sporter utan tvekan.

Ishockey

Ishockey är den överlägset största vintersporten i världen och även om den är populär eller spelas mest i vissa specifika länder som Kanada, Ryssland. USA, skandinaviska länderna som Danmark, Finland, Sverige, Norge och vissa östeuropeiska länder som Tjeckien, Slovakien och Polen så kan dom stora internationella mästerskapen skapa enormt intresse och ha en enorm popularitet. I Sverige tillhör ishockeyn en av dom mest populära sporterna både bland utövare och antalet åskådare som lockas till våra arenor eller framför teven och den svenska hockeyligan tillhör en av dom främsta i Europa efter Ryssland om man nu kan räkna dom till Europa när dom inte riktigt är med i den europeiska gemenskapen men den största professionella ligan är utan tvekan NHL som är baserad i Kanada och USA där spelare från alla delar av världen samlas och representerar dom olika NHL lagen som är placerade i några av dom största städerna i Nordamerika.  NHL är en av dom största professionella sportligorna med 4,1 miljarder dollar i årliga intäkter vilket gör den ligan till en av dom 5 största proffsligorna i hela världen tillsammans med NBA, NFL, Premier League och MLB. Lönerna inom NHL för dom bästa spelarna ligger inte riktigt i samma klass som dom största förarna i Formel 1 och men dom bästa får upp till 15 miljoner dollar under den kommande säsongen vilket inte är illa, lagen har ett lönetak vilket ger lagen jämnare förhållanden i ligan och matcherna blir inte lika förutsägbara vilket jag tror är en bra väg att gå för att behålla intresset bland publiken.

Ishockey NHL
Ishockey NHL

Den globala spridningen av ishockey i världen är idag relativt stor och i till exempel internationella ishockeyförbundet finns det idag 76 medlemsländer och vi kan idag se att det spelas ishockey i länder som Marocko, Jamaica, Indonesien med flera vilket kanske inte är direkt länder man tänker på i samband med sporten ishockey. Även bland kvinnor har sporten ökat i intresse dom senaste 20 åren med en 400% ökning av antalet spelare främst i Kanada och USA där det idag även finns organiserade ligor för kvinnorna som lockar omkring 1000 åskådare till matcherna. Även om sporten inte är riktigt lika jämställd som vissa andra sporter och kvinnorna inte riktigt spelar med samma regler så finns det förutsättningar att sporten i framtiden kan växa och bli ännu mer populär även för kvinnorna. På vår lista över dom mest populära sporterna hamnar ishockey först på en 9 plats vilket kanske förvånar en del av oss svenskar som ser just ishockeyn som en stor nationalsport men än så länge saknas det stora intresset för sporten i många av dom lite mindre länderna.