Karate

Låt oss prata om Karate, en av världens mest uppskattade kampsporter. Det är vanligt att tro att Karate endast är en kampsport. I själva verket finns det dock en japansk djungel av Karatestilar som härstammar från den ursprungliga versionen av kampsport, Okinawan Karate. Japansk karate kan differentieras med stil och ändamål. Ibland handlar karate mer om show än praktiska ändamål.

Dagens Okinawan-karate har utvecklats under århundraden och var inte resultatet av en enda grundare, som många kampsportsskolor har varit. Många mästare bidrog till konstens utveckling – därför är det en kombination av kinesisk kampsport (quanfa på kinesiska och kenpō på japanska).

Karate idag

Det kallades inte Karate just då. Det kallades ’te’ eller ’bushi no te’ och ’bushi nu tii’ i Hogen; det senare betydde ”händerna på gentleman krigaren”. I Okinawan hänvisade termen ’bushi’ till en gentlemankrigare, en som var en expert på ’te’. På japanska hänvisade ’te’ till en samuraikrigare. Det huvudsakliga syftet med kampsporten i Okinawan är att vara en gentleman först och en krigare andra.

Okinawa ’bushi’ var inte en kampkonst i kungariket i början, men på grund av vapenförbudet som infördes 1507 efter att delstaterna i Ryūkyū kungariket förenades fanns det ingen ordentlig militär styrka, och därför fick den termen ”tomma händer”.

År 527 A.D reste Bodhidharma (en buddhistisk munk känd som Daruma på japanska) från Indien till Kinas Henan-provinsen för att förmedla buddismens läror till munkarna i Shaolin-templet. Shaolin-munkarna var för svaga för att uthärda de långa timmarna av meditativ övning, så Bodhidharma undervisade övningar som skulle stärka deras kroppar och sinnen. Dessa övningar utgjorde grunden för Shaolin-boxningsstilarna bestående av externa och interna metoder. Dessa stilar utvecklades till olika delar av Kina, inklusive Fujian-provinsen i söder.

Det fanns ett kloster i Quanzhou i Fujian som senare förstördes av Qing-kejsaren Yong Zheng. Klostret har hållit på att byggas sedan 1992. Mycket tyder på att man i Quanzhou-klostret undervisade i Okinawan Karate vars stilar som är kända som Shōrin Ryū och Shōrei Ryū. Den förstnämnda hänvisar till Master Matsumuras Karate och Shaolins norra tempel. Det senare hänvisar till sydkinesisk kampsport som till stor del fördes tillbaka till Ryūkyū från Fuzhou i Fujian, som skrifterna beskriver.

Shōrin Ryū och Shōrei Ryū kallas också Shaolin Liu och Shalian Liu, vilket betyder Shaolin-stil respektive Shalian-stil. Shalian stil hänvisar till Shalian Temple som starkt stödjer tron ​​på att det fanns ett södra kloster i Quanzhou, ungefär som Shaolin templet i norr.

Kungariket

Kungariket
Kungariket

Eftersom Ryūkyū-kungariket blev en viktig handelsplats på grund av dess närhet till Japan, Kina och Taiwan påverkades Okinawan-kulturen starkt av sina grannar, särskilt av kineserna. Det var således oundvikligt att kinesisk kampsport skulle finna Ryūkyū. Det är svårt att spåra en exakt kampsporthistoria eftersom Karate var i sekretess i århundraden. Det finns följaktligen mycket få skrivna poster som stödjer konstens utveckling. Det är dock osannolikt att många reste till Kina med handelsfartygen för att studera kampsport och därefter lärde ut och utvecklade karaten runt om i världen. Men mer om det kommer i kommande artiklar.