Längdskidåkning

Längdåkning, längdskidåkning, skidlöpning – kärt barn har mång namn. Samtliga är benämningar på skidåkning i spår som är preparerade som löper genom olika terrängtyper. Längdskidåkning förekommer både på norra och södra halvklotet men är särskilt populärt i norra Europa där tillgången på snö är större. Längdåkning ingår under den kategori som i sportsammanhang kallas för nordiska skidgrenar, där även backhoppning och nordisk kombination ingår.

Skidor användes redan på forntiden

Arkeologer har gjort fynd som visar att skidor användes i Norden och Sibirien redan under forntiden, då som ett viktigt hjälpmedel vid förflyttning och jakt. Fynd som har gjorts i Kalvträsk i norra Sverige signalerar att befolkningen använde skidor långt före tidpunkten för uppfinningen av hjulet. I modern tid har skidorna varit en självklar utrustning och hjälp för polarupptäckare och äventyrare för att ta sig till expeditionsmålet.
Traditionellt sett tillverkades skidor av trä, gärna hickoryträ, och stavarna bestod av bambu med handtag och remmar av läder. Pjäxorna var kraftiga läderskor och hade rejäla sulor. För att fästa skidorna på fötterna använde man enkla läderstroppar som man knöt fast över vristen och runt hälen. Bindningen utvecklades senare till ett tåfäste av metall och en fjäder av metall runt skon och hälen, för att sedan bli en ren tåbindning, så kallad Rottefella-bindning.

Tävlingsformer inom längdskidåkning

Tävlingsformer inom längdskidåkning
Tävlingsformer inom längdskidåkning

Det finns flera olika tävlingsvarianter inom längdskidåkning. Det finns olika distanser, intervall-, jakt- eller masstart samt sprint. De olika grenarna körs i klassisk stil eller fristil, även kallad skatestil, och det finns även en tävlingsvariant där man kombinerar fristil och klassisk stil.
En speciell tävlingsform som förekommer inom längdskidåkning (och även skidskytte) är jaktstart. Då arrangeras två lopp under två dagar som följer på varandra och där man kör den ena stilen den första dagen och den andra den andra. Dessutom är det tidsdifferensen i mål mellan åkarna den första dagen som avgör med hur långt tidsavstånd åkarna startar den andra dagen. Sprint är en tävlingsform vars popularitet har ökat under 2000-talet. Vissa av tävlingarna körs i stadsmiljö på en slinga med ditfraktad snö. Loppen är mellan en och en och en halv kilometer långa och man kör en prolog där åkarna får kvalificera sig för finalerna. De 30 åkare som har bäst tid går vidare till finalerna som körs som kvarts- och semifinal där de två bästa åkarna i varje heat går vidare

Längdskidåkning på professionell nivå

Längdåkning och dess undergrenar ingår i vinter-OS och internationella skidförbundet (FIS) arrangerar VM vartannat år. FIS arrangerar även världscupen i längdskidåkning som avgörs mellan november och mars varje år. Länderna turas om att stå värd för världscupstävlingarna och även om merparten av tävlingarna går i Europa förläggs även världscupen till Asien och Nordamerika. Sedan säsongen 2006/2007 ingår även Tour de Ski i världscupen. Tävlingen pågår i nio dagar och innehåller sju tävlingsetapper. Åkarna samlar bonussekunder under de olika etapperna, sekunder som kan vara avgörande när det är dags för den sista etappen, kallad final climb, där den sista kilometern går uppför en slalombacke på Alpe Cermis i italienska Val di Fiemme. Åkarna som deltar i Tour de Ski får även poäng som räknas in i världscupen. Utöver VM och världscup anordnas även nationella mästerskap, olika kontinentala cuper och en skandinavisk cup.