Rugby

Vår serie om dom 25 mest populära sporterna fortsätter med ännu en sport som i Sverige kanske inte blivit så känd och populär genom åren men som ändå lyckats ta sig in på listan över dom mest populära sporterna. Om ni inte följt vår sida så kan ni kolla in vår artikel om kriterierna hur vi bedömt sporterna och dess popularitet och kanske kan ni göra er egen lista och kolla om ni gissat rätt.

Rugby

Rugby är en stor sport i några av dom mest utvecklade länderna som till exempel fyra av länderna i United Kingdom (England, Wales, Irland och Skottland) eller på dom sydligare breddgraderna i länder som Australien, Nya Zeeland och Sydafrika är denna sport oerhört populär.

Rugby
Rugby

Professionella ligor: Frankrike har den bästa rugbyligan i världen och dom flesta av dom högst betalda rugbyspelarna spelar för franska klubbar. Medan spelet växer snabbt i länder som Japan, Argentina, länder omkring Stilla havet som Samoa och Fiji och även i USA växer denna sport på senare år. Det bästa sättet att mäta rugbyns popularitet är genom att kolla in siffrorna för dom senaste rugby världsmästerskapen som spelades 2015 (arrangeras vart 4 år)

Näst mest lukrativa världsmästerskapen i sport: Världsmästerskapet i rugby 2015 var den största rugbyhändelsen någonsin och ägde rum i England och Wales. Det genererade intäkter på mer 250 miljoner £ vilket var mycket mer än vad som förväntades och med över 51 000 åskådare i genomsnitt på dom 48 matcherna som spelades slogs det nya rekord. (Fotbolls VM i Brasilien 2014 hade 53 500 åskådare i genomsnitt vilket talar en hel del om hur populär rugby är).

Näst mest sedda och besökta evenemanget: Rugby världsmästerskapen 2015 var det mest besökta sportevenemanget efter världsmästerskapen i fotboll 2014. Över 2,47 miljoner biljetter såldes med omkring en halv miljon fans som reste till dom brittiska öarna från 24 olika länder. 120 miljoner tittare slog på teven för att titta på när Nya Zeeland slog Sydafrika i mästerskapsfinalen 2015. Medan en femtedel av Japans befolkning kollade in matchen mellan Japan och Samoa vilket är otroliga siffror för rugby i ett land där sporten är liten men på stark frammarsch i popularitet.

Högsta tv-tittandet i Storbritannien någonsin: TV:s täckning av inledningsceremonin och öppningsmatchen med England sågs av 8,7 miljoner brittiska tittare i genomsnitt vilket gjorde det till den mest kollade sportevenemanget någonsin i Storbritannien.

Mycket tydlig närvaro på sociala medier: #rwc2015 användes en gång varannan sekund på Twitter under hela världscupen 2015 vilket påvisar att spelets globala räckvidd är uppenbar. Efter att ha varit borttaget från programmet på dom olympiska spelen efter 1924 återkom rugby 2016 men istället för 15manna lag nu i denna lite för mig nyare formen med 7 manna lag (tydligen har den funnits sen 20 och 1930 talet) och kortare matcher vilket troligtvis kan innebära att sporten sprider sig ytterligare i världen dom närmaste åren då vi sett att länder som Kenya, Portugal och Tyskland börjat delta regelbundet i olika turneringar i denna form. Förhoppningsvis kan även vi Sverige plocka fram lite vikingablod i våra ådror och kämpa sig upp till toppen även i denna sport men än så länge är det långt kvar i Sverige att bli lika populär och nå upp till den 6 mest populära sporten i världen som rugby har på våran lista.