Simning

I Sverige är det för oss en självklarhet att få simundervisning redan i skolan. Har man lite svårare att lära sig går det att få extra hjälp. Så är inte fallet runt om i världen då det är vanligt att man också som vuxen inte kan simma. När det är soligt och fint vill många gärna ta på sig fina badkläder och bege sig till stranden. Det är också naturligt att fler därmed drunknar. Oftast sker en drunkning helt tyst och det gäller därför som vuxen att vara uppmärksam på sina barn. Titta inte ner i mobiltelefonen och var aktiv med att uppmuntra till att simma.

Från början när man lär sig att simma kan hjälpmedel som armpuffar vara till stor hjälp. Då känner personen sig trygg och kan i lugn och ro lära sig de rörelser som krävs för att simma. Att lära sig bröstsim brukar vara det vanligaste för att sedan också övergå till ryggsim. På badhuset kan barnen ta olika märken allt eftersom de lär sig nya saker. Dessa märken går att köpa och kan sedan hängas upp i rummet. Det blir något roligt att kämpa mot och man vill gärna lära sig nya saker.

Simning är ett mycket uppskattat sätt att motionera och är väldigt skonsamt för hela kroppen att träna. På badhus finns det ofta en bana som är avsedd att användas endast av motionssimmare. Det finns också möjlighet att deltaga i olika typer av vattengymnastik. Vattengymnastik passar både yngre och äldre liksom de som har problem med kroppen på något sätt. Vattnet ger ett mycket naturligt och snällt motstånd till utövaren. Det är vanligt att man någon gång i skolan får möjlighet att testa simma med kläder på. På så sätt är man förberedd på att det blir väldigt tungt när tyget blir blött och det gäller att försöka ta sig dit man bottnar eller upp på land så snabbt som möjligt. Möjligheten kan också ges att testa bada isvak och att ta sig upp ur det kalla vattnet på ett korrekt sätt.

Olika simsätt

Olika simsätt
Olika simsätt

Det finns fyra olika simsätt som används vid tävlingar. Simsätten är bröstsim, crawl, fjärilsim och ryggsim. Grenen crawl kallas också för frisim och är den enda som man kan tävla i längre sträckor. I OS finns det en sträcka i öppet vatten som är hela 10 kilometer lång. Övriga simsätt tävlas det endast kortare sträckor på. Dessa sträckor är 25, 50, 100 och 200 meter lång. Man tävlar dessa sträckor i bassäng.

Simning tävlas allt från små lokala tävlingar till de stora mästerskapen.Tjejer och killar tävlar i egna klasser. Det är vanligt att simmare ställer upp i flera tävlingar under ett mästerskap och hoppas på att få ta medalj i flera olika klasser. En av de mest framstående simmarna genom tiderna är amerikanen Michael Phelps. Han har totalt tagit 23 guld, tre silver och två bronsmedaljer i tre olika OS. Förutom detta har han en mängd medaljer från världsmästerskap och andra tävlingar som han har deltagit i under årens lopp.