Tennis

Dags för en fortsättning på vår serie om dom mest populära sporterna i världen och om ni läste den första delen av vår serie så vet ni vilka kriterier som vi har använt oss för att kunna göra denna lista som inte kommer att presenteras i rangordning. I denna del kommer vi skriva om tennis och kan ni gissa vilken plats denna ädla sport kommit på bland dom mest populära sporterna i världen?

Tennis

Med en global räckvidd och över otroliga 1 miljard anhängare är tennis den mest populäraste individbaserade sporten och kommer även upp i topp i många av kriterier faktorer. Ett riktigt universellt spel och till skillnad från många andra sporter på vår lista är tennis huvudsakligen en individuell baserad sport som är väldigt populär över hela världen. Speciellt dom fyra största evenemangen som har grand slam stämpel lockar många åskådare på plats och framför tv, speciellt dom så kallade toppmatcherna tillhör skaran av dom mest betittade sportmatcherna varje år. Till skillnad från andra sporter är tennis lika populärt bland kvinnor och män över hela världen och i själva verket är tennis en av dom sällsynta sporterna i världen som representerar jämställdhet med samma prispengar både för herr och damklassen.

Tennis
Tennis

Högsta prispengar i en enskild sport: Alla fyra grand slamturneringarna, Australia Open, French Open, Wimbledon och US Open erbjuder enorma prispengar och prispengarna som ges till vinnarna av både herr och damklassen är dom högsta i någon av alla dom individuella sporterna som existerar.

Det mest globala kalenderåret: Tennisevenemang uppdelade i fyra kategorier (ATP250, ATP500, ATP Masters och Grand Slams) spelas över hela världen under hela året och endast fotboll har mer globala platser än tennis vilket är täckning i nästan alla delar av världen.

Mest prestigefyllda sportevenemang: Wimbledon är inte bara det mest prestigefyllda tennis evenemanget utan även ett av dom mest följda i alla sporter med över 1 miljard människor som kollar in på några matcher och bara i Storbritannien knappade 17,3 miljoner tittare in sin tv under Wimbledon finalen 2013. Tennis är den mest dominerande sporten under maj till juni varje år på tv och i tidningar (såvida det inte är ett då världsmästerskapen i fotboll spelas) eftersom French Open och Wimbledon hålls i tätt följd och tennisrubrikerna fyller sportsektionerna i medier över hela världen under denna tid.

Tennis är också den mest tillgängliga sporten och eftersom både män och kvinnors spel i stor utsträckning ges samma respekt är fördelningen av fans ganska mycket 50/50 när det gäller kön jämfört med andra toppsporter där männen allt som oftast dominerar.

Högsta betalda tennisstjärnor: Roger Federer och Rafael Nadal är två av dom högst betalda tennisspelarna och dom är också på topplistan över dom högst betalda idrottarna i hela världen över stora delar dom senaste 10 åren.

Jämställdhet i tennis: Medan Maria Sharapova och Serena Williams är dom mest framgångsrika kvinnliga tennisspelarna och samtidigt har dom också varit på topp 20 listan över dom mest betalda atleterna någon gång i sin karriär så har Novak Djokovic och Roger Federer spelat in mer än 100 miljoner dollar under sina karriärer och endast Tiger Woods har vunnit mer pengar i en enskild sport.

Mästare från 30 olika länder: Omkring 45 länder är representerade på topp 100 rankingen i tennis bland både män och kvinnor medan tennisspelare från 30 olika länder har vunnit minst 1 grand slam vilket gör det till ett unikt rekord inom sport.

Även om tennis inte är lika populärt idag i Sverige som det var på tillexempel Björn Borgs eller Mats Wilanders tid då vi alla ville bli den nya tennisstjärnan så lockar sporten många än idag att framförallt sätta sig framför Teven och kolla in dom stora matcherna och på listan över dom mest populäraste sporterna i världen så finns tennis på en 4 plats bland alla sporter. Gissade någon av er rätt?