Volleyboll

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om dom 25 mest populära sporterna i världen och i denna del tar vi en titt på en sport som här i Sverige var otroligt populär med ett framgångsrikt landslag under en 10 årsperiod mellan 1985 till 1995 och som syntes regelbundet i våra tv-apparater.

Volleyboll

Med inga komplicerade inblandningar är denna sport så enkel som den kan bli och förmodligen är det just enkelheten i denna sport som gör den så känd bland sina fans. Ta en resa till dom hungriga drabbade länderna i Afrika eller försök att gå på stränderna i Australien, överallt kommer du stöta på folk som spelar denna sport. På professionell nivå föredras spelare med långa höjder på grund av den extra räckvidd som dom har så om ni är någonstans norr om 2 meter långa så borde du gilla dina chanser i den här sporten.

Volleyboll
Volleyboll

Volleyboll är en av sporterna med mest registrerade förbund med över 200 länder som är medlemmar i internationella volleybollförbundet och omkring 200 miljoner människor spelar volleyboll i olika föreningar men om man räknar med alla dom spelar då och då för skojs skull så kan vi uppskatta den siffran till minst det dubbla. Volleyboll är kanske mest populärt i utvecklingsländer som Brasilien och Turkiet samt några av dom östeuropeiska länderna som Polen, Ukraina och Ryssland men även andra länder som Frankrike, Italien och Asienländernas som Japan, Kina och Sydkorea har en stor andel volleybollspelare. Sveriges damer och herrar hade lag med i flera europamästerskap på 1960 och 1970 talet men det var kanske framförallt under andra halvan som dom största framgångarna inom sporten nåddes av ett svenskt landslag då herrarna lyckades kvala in både till olympiska spelen och världsmästerskapen men den största framgången under denna tid kom på europamästerskapen 1989 som spelades i Stockholm och jag kommer ihåg denna turnering ganska väl då jag som stockholmare växte upp då och 15 år gammal fick chansen att följa detta lags framfart i turneringen med egna ögon och semifinalmatchen mot dom stora röda giganterna från Ryssland var en höjdare utan like där våra svenska herrar lyckades vinna i femte och avgörande set, tyvärr förlorades finalen senare mot Italien men denna andra plats är fram tills nu den största svenska framgången för ett volleybollandslag.

Framgångarna ebbade ut efter 1995 och i dag har svensk volleyboll en ganska undanskymd tillvaro på världskartan med en ranking omkring 80 till 100 för både herrlandslagen men överlag så känns det som volleyboll har en potential att bli större även i Sverige med nya underlag som införts på senare år och då tänker jag framförallt på beachvolleyboll där det runt om i Sverige, kanske främst på västkusten regelbundet anordnas stora tävlingar. Men kanske kan det ännu nyare underlaget passa oss svenskar ännu bättre då det numera även börjat anordnats turneringar på snö. Detta underlag är vi ju ganska vana med och kanske skulle det kunna innebära en del fördelar jämfört med en del av dom andra lagen som kanske aldrig ens sett snö förut. På listan över dom mest populära sporterna i världen så kommer volleyboll på en 9:e plats mycket på grund av den globala spridningen och för att möjligheterna att spela finns nästan överallt numera.